Nyt orgel i Døstrup Kirke

Piberne har fået en anden lyd i Døstrup Kirke. Kirkens gamle orgel er blevet afskediget, og et nyt og prægtigt instrument er omhyggeligt bygget op over flere uger i oktober og november.

Når menighedsrådet spenderer omkring en halv million kroner på bedre orgellyd i Døstrup, er det bestemt ikke udtryk for ekstravagance. Det gamle orgel fra 1971 var ikke af de bedste.

Alle dele efterses og justeres af orgelbygger Hans Petersen.

Kirkeministeriets orgelkonsulent for Vestdanmark Torben Krebs gav det gamle orgel følgende skudsmål:

”Der er tale om et udpræget ”standard-orgel” – et typeorgel, som ikke på nogen måde er udformet, disponeret eller intoneret til Døstrup Kirkes rum og akustik. De fire stemmer er et ”håndkøbsudsalg” – helt standardiseret og uden særlig tilretning, og klangen er spids og uskøn. I forhold til kirkerummets størrelse opleves orglet som utilstrækkeligt”.

Det nye orgel er ikke nyt, men bygget af orgelbyggeriet Bruno Christensen & Sønner i 1975 til Bøvlingbjerg Valgmenighed. Det har helt andre, fine kvaliteter end det gamle, bl.a. pedaler med subbas’16”

Nyt og gammelt. Det nye orgels står i tårnrummet, mens det gamle til højre har haft plads i Skibet.

Det er bygget med mekanisk sløjfevindlade og registratur, og menighedsrådet har tilkøbt en ny Principal 8`, der giver orgelklangen bund, bredde og bæreevne – alt det, som det nuværende instrument ikke har.

Det var orgelbygger Hans Petersen fra netop Bruno Christensen & Sønner i Tinglev, som i flere uger fuldførte et imponerende puslespil i kirkens tårnrum, hvor det nye orgel er opstillet. Orglet ankom i begyndelsen af oktober delvist adskilt og er stump for stump samlet igen.

”Det er lige som med osten. Det tager den tid, det tager, for det skal bare være i orden”, svarede Hans Petersen med et smil på spørgsmålet om arbejdets forventede varighed.

Der er ikke plads til hurtige løsninger, når man stykker et orgel sammen. Elektriske skruemaskiner er bandlyst, for de ødelægger det fine træværk.

Under samlingen af orglet er alle dele renset og justeret. Piberne er blæst rene for støv, og til sidst er orglet naturligvis blevet stemt.

”Husker man at holde det årlige serviceeftersyn, kan sådan et orgel holde i mange, mange år. Største trussel er fugt, som der jo let kan komme i gamle, kolde kirker”, fortæller Hans Petersen. 

Orglet er udsmykket af den anerkendte kirkekunstner Bodil Kaalund. Det står i tårnrummet i modsætning til det gamle orgel, som havde plads i skibets vestende. Her er nu i stedet placeret stole.

Kirkegængere har fra december kunnet høre organist Lene Rolighed Andersen spille på det nye orgel. I løbet af foråret vil menighedsrådet invitere til officiel indvielse.

Det færdige resultat. Foto: Lene Rolighed Andersen

Comments are closed.