Minikonfirmander

Snapper og Topper går på opdagelse i kristendommen

I fire nye film med titlen ”Snapper og Topper går på opdagelse i kristendommen” undersøger tøjdyrene Snapper og Topper ordene næstekærlighed, tilgivelse, synd og tro. Undervejs får de hjælp af deres præst og en masse børn.

Kristendommen er fyldt med mærkelige ord, som mange af os ikke helt ved, hvad egentlig betyder. Ord, som lyder ret mystiske i børneører, og som kan være svære at forstå uanset alder. Ord som næstekærlighed, tilgivelse, synd og tro.

Børn – og tøjdyr – er heldigvis verdensmestre i at stille spørgsmål til ting, de ikke forstår. Derfor vælger Snapper og Topper i hver film et ord fra kristendommen, som de synes er svært og lidt uforståeligt. Sammen besøger de deres præst Annette Molin Brautsch, der gennem egne oplevelser og historier fra biblen gør ordene konkrete og forståelige. Samtidig bruger hun tøjdyrenes og børns egne erfaringer til at gøre ordene mere hverdagsagtige. Snapper og Topper taler også med børn i målgruppen om, hvad de forstår ved ordene, og hvilken erfaringer de har gjort sig.

Filmene er udviklet og produceret af Danmarks Kirkelige Mediecenter (DKM) og blevet til med støtte fra Y’s Men Region Danmarks klubber, sogne og fonde.

Se filmene her:


Kreative minikonfirmander

Publiceret februar 2022

Forårets hold af minikonfirmander blev udfordret på fantasien, da de i januar fik til opgave at skabe tegninger ud fra vers til salmen “Du som har tændt millioner af stjerner”. Det kom der mange flotte skitser ud af, og tegningerne blev præsenteret ved kyndelmisse-gudstjenesten i Døstrup kirke tirsdag 8. februar.

Salmen er i øvrigt skrevet af Johannes Johansen i 1981 og har melodi af Erik Sommer.

Foto: Søren Østergaard


Unge elever bliver fortrolige med kirken

De begynder med madpakken, for børnene er sultne, når de efter endt skoledag møder på præstegården i Hørby. Hver fredag ved middagstid samles en flok børn fra 3.a på Rosendalskolen til minikonfirmandundervisning hos sognepræst Anders Tranholm-Bjerg.

Undervisningen begynder med minikonfirmandsangen.

Undervisningen begynder med minikonfirmandsangen.

Med maverne fyldte er børnene klar til opvarmningen: Minikonfirmandsangen. Den afsynges stående i en cirkel midt i det trange lokale, og det foregår med de store armbevægelser, så både krop og stemmebånd får varmen. Bagefter griber børnene sangbøger, og så lyder ”Altid frejdig, når du går”.

Snak i børnehøjde om død og begravelse.

Snak i børnehøjde om død og begravelse.

Den klassiske begravelsessalme danner baggrund for den efterfølgende samtale, som foregår siddende på gulvet i en rundkreds. I en dialog i børnehøjde tales om død og begravelse. Nogle børn har været med til begravelse af bedste- eller oldeforældre; andre mindes begravelsen af familiens hund, og nogle har hørt om mennesker, der er døde.

Dagens praktiske opgave går på at lave et kors af ståltråd og perler.

Dagens praktiske opgave går på at lave et kors af ståltråd og perler.

I kor læses Fadervor, og så er det tid til dagens praktiske udfordring. Bevæbnet med ståltråd, limpistol, perler og andet grej kaster børnene sig ud i at skabe små kors.

”Minikonfirmandundervisningen er med til at skabe en god relation mellem børn og præst, og de får en fortrolighed med præsten og kirken, som er en stor fordel, når de i 7. klasse begynder til konfirmationsundervisning. Børn i 3. klasse skal naturligvis undervises anderledes end konfirmanderne. Vi har mere leg og mere bevægelse”, forklarer Anders Tranholm-Bjerg.

Karla Odgaard arbejder koncentreret med limpistolen.

Karla Odgaard arbejder koncentreret med limpistolen.

Det er frivilligt at være med, men alle børn i 3. klasse på Rosendalskolen får tilbud om minikonfirmandundervisning, også børn der hører til andre sogne i kommunen. Med tre klasser på årgangen bider præsten undervisningsåret over i tre dele, der hver består af 10 lektioner. Pastoratets organist, Lene Rolighed Andersen, er med ved alle lektioner, hvor hun sidder ved klaveret, når der skal synges, og i øvrigt assisterer Anders Tranholm-Bjerg i undervisningen.

Minikonfirmanderne besøger i forløbet kirken og lærer den at kende. De inviteres med til f.eks. spagettigudstjenester eller halloweengudstjeneste, og hvert forløb slutter med en familiegudstjeneste, hvor forældrene er inviteret med.

Tekst og foto: Søren Østergaard
Lagt på hjemmesiden december 2015

Fadervor i kor.

Fadervor i kor.

Karoline Dahl Larsen skaber et kors.

Karoline Dahl Larsen skaber et kors.

min10


De tændte lys i mørket

Minikonfirmanderne satte lys i kirkens store, runde stage.

Minikonfirmanderne satte lys i kirkens store, runde stage.

Tirsdag 3. februar 2015 var der kyndelmissegudstjeneste i Hørby Kirke, som i dagens anledning sparede på det elektriske lys. Minikonfirmander fra 3.b begyndte derimod andagten med at tænde levende lys. Børnene havde også tegnet motiver til Johannes Johansens salme ”Du, som har tændt millioner af stjerner”, og tegningerne blev vist på et stort lærred, mens netop den salme blev sunget.

Sognepræst Anders Tranholm-Bjerg talte over temaet lys, og minikonfirmander klarede naturligvis opgaven at læse indgangs- og udgangsbøn.

Der var tale om en familiegudstjeneste, og bagefter var der fællesspisning i forsamlingshuset.
Foto: Søren Østergaard

IMG_5975-700IMG_5982-400

IMG_5974-700


Minikonfirmandernes luciaoptog

Gudstjenesten i Hørby Kirke søndag 14. december 2014 begyndte med et stemningsfuldt luciaoptog. Minikonfirmanderne fra 3. b, havde iført sig de hvide dragter, og drenge og piger med levende lys marcherede i stille tempo ind i kirken, mens de sang den traditionelle sang.

Mange forældre og bedsteforældre kiggede med fra kirkebænkene. Til ære for de mange børn var der saftevand i alterkalken, og præstens prædiken var også i “børnehøjde” fangede på fineste vis det unge publikum.

Foto: Søren Østergaard

lucia (17) 700

lucia (19) 700lucia (15) 700lucia (6) 700lucia (12) 700lucia (13) 700lucia (14) 450lucia (18) 700

Comments are closed.