Korsets tegn

Korsets tegn

v. Anders Tranholm-Bjerg

De fleste mennesker ved, at korset er et kristent symbol, fordi Jesus døde på et kors. Alligevel kan man godt undre sig over, hvorfor det lige netop var korset, der endte med at blive det vigtigste kristne symbol. Korset er jo, når alt kommer til alt, et modbydeligt torturinstrument, hvor den dødsdømte får lov at lide til sidste blodsdråbe.

Muslimerne har deres halvmåne; jøderne har deres Davidsstjerne; buddhisterne har hjulet; det er alle sammen pæne og neutrale symboler. Men vi kristne slæber stadig rundt på vores kors. De første kristne syntes, det var pinligt med det kors, det mindede dem alt for meget om det nederlag og den ydmygelse, Jesus havde lidt. De brugte i stedet fisken, fordi det græske ord for fisk, iktus, kunne bruges som forkortelse for: Jesus Kristus, Guds søn, frelseren.

Men efterhånden medførte troen på Jesu opstandelse fra de døde, at korset blev til et sejrssymbol: Det var netop her, i den yderste nød, at Gud overvandt døden og ophøjede sin søn. Den skæbne har vi alle del i. Gud har overvundet døden, ikke bare på sin søns vegne, men for os alle. Alt dette symboliserer korset. Derfor er korset et meget stærkt sejrssymbol – måske det stærkeste af dem alle.

Comments are closed.