Hørby Kirkes nye klokke

Da Hørby Kirke fik sin nye klokke

v. Bernt Iversen

Længe har klokken været undervejs. Det begyndte med en stor gave fra nu afdøde Frode Nielsen. Frode Nielsen blev født 1913, i det der dengang hed Hostruphuse, nu Hostrupvej 32. Området hørte dengang under Hørby sogn, og derfor blev Frode Nielsen døbt og konfirmeret i Hørby kirke. Frode Nielsen døde 3. maj 2006 i Århus.

Da menighedsrådet modtog den store gave, blev rådet hurtigt enig om, at gaven skulle medføre en markant fornyelse ved kirken. Valget faldt da på, at vi skulle have et automatisk ringeanlæg. Med den beslutning begav vi os ud på en lang vandring, med mange overraskende, men egentligt forståelige forhindringer. Først skulle der søges om tilladelse hos stiftet og øvrige myndigheder. Vores gamle klokke blev undersøgt, og blev af klokkekonsulent og nationalmuseet betegnet som en kulturhistorisk værdifuld klokke fra middelalderens sidste årti. Klokken har snart ringet til gudstjeneste i 500 år, og der måtte ikke opsættes automatisk klokkeringning til en så fin gammel klokke.

Der måtte altså indkøbes en ny klokke, hvis vi skulle have et automatisk ringeanlæg. En ny klokke, som skulle afpasses tonemæssigt efter den gamle klokke. Dette kunne kirkeministeriets assisterende klokkekonsulent bistå os med. Så blev der lyttet til klokketoner tilsendt på cd, og vi fik besluttet hvilken tone og klokke, vi skulle have.

Tårnets styrke og bæreevne blev udregnet af et ingeniørfirma. Klokkestolen af egetræ, som skal bære klokken, skal hvile på to af tårnets mure. To af lugerne skal laves om, hvilket myndighederne var meget betænkelige ved, da tårnet også har en anseelig alder. Planerne blev dog endelig godkendt, efter at vores arkitekt, Henriette Nielsen fra Thubalka A/S, havde lavet et ekstra sæt tegninger i maj 2010 og klokken kunne bestilles i Holland.

Klokken vejer 485 kg, har en diameter på 925 mm og bærer indskriften:

STØBT TIL HØRBY KIRKE ÅR 2010 AF EIJSBOUTS I HOLLAND

SKÆNKET AF FRODE NIELSEN FØDT I HOSTRUPHUSE 1913

Klokken kom endelig på plads i april 2012. Her er en billedserie taget af Jens Tinglev Kristensen.Klik på billeder for at se et nyt billede i serien.

[slideshow id=2]

Comments are closed.