Hørby Kirkes nye tårnur

Da Gunnar gav kirken et ur

Det går sin vante gang og har gjort det i nogle måneder, Hørby Kirkes nye tårnur. Med blå skive og guldbelagte tal og visere fortæller det forbipasserende og landsbyens godtfolk, hvad klokken har slået.

Gunnar Børge Nielsen blev hyldet. Bagerst Bernt Iversen, menighedsrådets tovholder på tårnurs-projektet.

Torsdag 1. november fejrede kirken det nye ur med en musikgudstjeneste og officiel indvielse. Hobro Bykor sang mellem salmer og sognepræstens prædiken. På en af bænkene i kirken, hvor han blev døbt for 83 år siden, sad Gunnar. Han er den gavmilde giver af tårnuret.

Gunnar Børge Nielsen på 83 bor på Fredshøjsgård på Løgstørvej lidt uden for Hørby. Der er han født og har boet det meste af sit liv, bort set fra et afbræk i soldatertrøjen og som tjenestekarl på gårde på egnen.

Tanken om, at Hørby Kirke skulle have et ur, har fulgt ham i det meste af 60 år.

”Den gang kørte jeg mælkebil og kom hos en bondemand i Hørby. Han sagde altid, at en dag ville han skænke kirken et ur. Men det skete jo aldrig. Så nu har gjort det!”

Konstaterer Gunnar Nielsen nøgternt og uden de store armbevægelser.

Hobro Bykor deltog i musikgudstjenesten.

Ikke at det har været nemt, forstået på den måde, at mange myndigheder og mennesker har været involveret. Både provst, biskop og Nationalmuseet har nikket ja til, at der bores et hul gennem den 90 centimeter tykke mur, og at der hænges en 140 centimeter stor skive på sognets suverænt ældste bygning.

Selve urværket er bygget i Belgien, mens alt det andet er fabrikeret af firmaet Thubalka i Vejle. Visere, romertal og ringe på skiven er belagt med 23 trekvart karat bladguld.

Foto: Jens Tinglev Kristensen

Historien om tårnuret begyndte, da Gunnar Nielsen en dag i 2017 kom på besøg i præstegården og præsenterede sognepræst Anders Tranholm-Bjerg for idéen. Siden blev Bernt Iversen fra menighedsrådet tovholder på projektet. Han kunne ved indvielsen berette om en principfast donator.

”Inden vi gik i gang, talte jeg for, at vi fik lavet et gavebrev og fik involveret en advokat. Men, nej, det ville Gunnar ikke være med til. For ham er et ord et ord, og der var ikke brug for advokater. Han satte pengene ind på en spærret konto, klar til udbetaling, den dag uret var sat i gang. Og sådan gik det”, fortalte Bernt Iversen.

Gunnar Nielsen er den yngste af en søskendeflok på otte. Han overtog familiegården og drev den i mange år med malkekøer. I dag er en del af de 40 hektar er lejet ud, men han passer stadig 40 fedekreaturer.

Sognepræst Anders Tranholm-Bjerg takkede også Gunnar Nielsen.

Ved den officielle indvielse blev der ikke talt pris og penge. Men Gunnar Nielsen siger, at han satte 200.000 kroner til side til projektet, og broderparten bliver vist brugt.

Det er det ikke fordi, Gunnar Nielsen bruger hele sin opsparing på velgørenhed og kirkegaver. Landmanden kan berette om livlig rejseaktivitet til alle hjørner af kloden. Han har besøgt både Sydafrika, Galapagos Øerne og Sydamerika, Rusland og det meste af Europa.

Men hvorfor bruge sparepengene på et kirkeur?

”Jeg er enkemand og har ingen børn, der skal arve. Og de unge tjener alligevel så mange penge nu om dage, at dem behøver man ikke gemme til, smiler landmanden fra Fredshøjgård.

Menighedsrådet har nu hængt en lille messingplade op i våbehuset i Hørby Kirke. Her står: ”Tårnuret er en gave til kirke og landsby. Doneret af landmand Gunnar Børge Nielsen. Fredshøjgård august 2018”.

Af Søren Østergaard, publiceret november 2018

 

Hørby Kirke fik sit nye tårnur 13. august. Det indvies 1.november.
Foto: Jens Tinglev Kristensen

Comments are closed.